Este un antitusiv 100% natural, eficient în tusea productivă, spastică, seacă;
- ușurează expectorația datorită efectului de fluidificare a secrețiilor bronșice;
- relaxează musculatura bronșică;
- calmează iritația mucoasei respiratorii;
- poate fi administrat în sarcină și alăptare.
- nu conține conservanți, îndulcitori artificiali, coloranți și arome sintetice.
Contine:
- Zahăr invertit
- Extracte apoase de: frunze de podbal (Farfarae folium).
- Podbalul este unul dintre cele mai vechi și mai originale suprimante pentru tuse. Din cele mai vechi timpuri podbalul era folosit pentru astm, tuse, tuberculoză și abcese pulmonare. Madaus, în 1928 considera că podbalul este utilizat singur sau în combinație cu alte produse ca antiinflamator și expectorant în afecţiunile respiratorii. Îl prescria cu rezultate bune pentru tuse, răgușeală, bronșită, faringită, tuberculoză pulmonară debutantă (aici în doze mai mici), astm bronșic și pleurezie.
- Frunze de iederă (Hederae helicis folium), cu efect benefic in bronşite şi în special în tusea spastică.
- Rădăcină de iarbă mare (Inulae radix). Este o plantă erbacee, robustă, cu tulpina dreaptă, înaltă până la 1, 5 m, cu flori galbene, grupate în capitule mari. Crește în zona de deal și munte, la altitudini joase, la marginea pădurilor, de-a lungul pâraielor sau prin fânețe. Frunzele sunt mari, albicioase dedesupt (datorită perilor) și verzi pe partea superioară. Înflorește începând din luna mai și până în septembrie. Este un produs vegetal cu efect emolient, spasmolitic, coleretic iar studiile recente din SUA au arătat posibila acțiune antitumorală a sescviterpenlor din iarba mare.
- Grindelia (Grindeliae herba). Se foloseşte partea aeriană a plantei, care are acţiune antispastică, expectorantă (prin saponinele triterpenice și rezine) şi hipotensivă. Grindelia acţionează ca miorelaxant pentru muşchii netezi. Este utilizată în tratamentul stărilor astmatice şi în bronşite. Grindelia robusta a fost recunoscută ca fiind deosebit de eficientă în tratarea cazurilor de astm, în special pentru efectele ei binefăcătoare rapide. Tratamentul cu grindelia este în special util pentru tratarea afecţiunilor respiratorii. Grindelia acţionează asupra distribuţiei cardio-pulmonare în cazul tusei uscate, dar este un remediu eficient pentru bronşită. Pulberea de grindelia acţionează în sens reglator asupra circulaţiei pulmonare. Este utilă în caz de tuse cu expectoraţie abundentă .
- Rădăcină de hrean (Armoraciae radix)- Studiile sugerează că hreanul poate sa lupte contra unor bacterii, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella.
- Glucozinolații și izotiocinatul de alil, în plus față de posibilele acțiuni antibacteriene, pot avea, de asemenea, proprietăți expectorante (expulzarea mucusului) care sunt benefice persoanelor cu tuse umedă.
- Lichen de piatră (Lichen Islandicus)-Conține o grupă de polizaharide (lichenina și izolichenina), un principiu amar și substanțe mucilaginoase care-i conferă calități calmante și emoliente, asupra tractului respirator si gastro intestinal, dar și antivirale. Datorită acidului usnic, o altă componentă importantă din compozitia plantei, mușchiului de piatră i se atribuie o puternică acțiune antibiotică, și antispastică.
- Polizaharidele din Cetraria islandica au activitate imunologică atât in vitro cât şi in vivo și sunt implicate în efectul antiinflamator al acestui mușchi. Prin aceste proprietăţi, lichenul de piatră este folosit cu succes în tratarea gripelor, traheobronşitelor acute, bronşitelor cronice, laringitelor acute şi cronice, astmului bronşic, tusei iritative, hepatitei cronice, vomismentelor de sarcină, afecţiunilor gastrice, tumorilor tubului digestive.
- Cimbrișorul are proprietatea de a decongestiona căile respiratorii şi de a elimina mucozităţile, fiind cu succes utilizat în sinuzite sau congestia urechii, de a dezinfecta intestinele fiind un bun antiseptic şi de a îmbunătăţi circulaţia, inclusiv cea cerebrală.
- Rădăcina de ghimbir conţine ulei esenţial cu peste 100 de compuşi identificaţi, în principal compuşi terpenoidici.
- Ghimbirul are proprietăţi antiemetice, antinociceptive, antitusive (siropuri de tuse), antivirale, antioxidante, purificatoare, detoxifiante, cardiotonice, imunomodulatoare, antifebrile şi chiar hipocolesterolemiante. Ghimbirul, fiind un agent termogenic, poate fi util în terapia naturistă a obezităţii, febră, infecții virale, în cazuri de imunitate precară.
- Lemnul dulce are efect antispastic, antitusiv, expectorant, depurativ, antiinflamator şi revigorant. Nu se recomandă persoanelor hipertensive, celor cu diabet zaharat, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, deoarece acidul glicirizic pe care îl conţine provoacă hipertensiune, edeme prin retenţie hidrică, cefalee- deci durere de cap- şi astenie.
- Prin conţinutul lor, mugurii de pin se recomandă în bronşite, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, fluidifică secreţiile bronşice fiind astfel un bun expectorant şi calmant al tusei. Se administrează sub formă de infuzie şi sirop fiind recomandat şi în combaterea infecţiilor urinare, ca antiseptic al căilor urinare. Uleiul esenţial de pin este folosit şi ca aromatizant sau pentru a corecta gustul neplăcut al unor medicamente.
- Scaiul vantului -rădăcina plantei este tradiţional utilizată în practica populară ca agent antispasmodic, aromatic, diuretic, expectorant, galactofug şi stimulent. Aceasta susţine expectoraţia liberă şi este foarte utilă în tratamentul stării de slăbiciune ce însoţeşte stadiile avansate de tuberculoză.
- Uleiuri esenţiale de: lămâie (Citri aetheroleum), scorţişoară (Cinnamomi aetheroleum), fenicul (Foeniculi aetheroleum), lavandă spic (Lavandulae latifoliae aetheroleum), eucalipt (Eucalypti aetheroleum), cimbru (Thymi aetheroleum), frunze de portocal amar (Aurantii amari folii aetheroleum) - min. 0,15%, în proporţie variabilă .
- Acidul citric, important în structura pulpei de lămâie, reglează și impulsionează metabolismul celular. Lămâile au un rol benefic și în bolile cardiovasculare, în funcţionarea aparatului circulator, în varice, flebite, litiaze, diabet. Lămâia este cunoscută și ca remineralizantă, antimigrenoasă, antitermică. Totodată, lămâia este antiseptică, cicatrizantă, astringentă. Naturiștii consideră lămâia ca fiind importantă, chiar decisivă, în curele de slăbit. În stare proaspătă, sucul de lămâie este recomandat și pentru tratarea amigdalitelor, aftelor, otitelor, rinitelor, sinuzitelor, hemoragiilor nazale, reumatismelor, gutei. În scop fitoterapeutic, scorțișoara are efect antipiretic, antiseptic, astringent, carminativ, diaforetic, fungicid, stomahic, tonic, expectorant, antiinflamator. Toate aceste proprietăți sunt oferite de uleiul de scorțișoară care este bogat în borneol, eugenol, mircen, 1,8-cineol. Efectele antispastice, antiinflamatoare, secretomotoare şi antibacteriane ale uleiului esenţial de fenicul au fost demonstrate în studii in vitro şi în studii pe animale. Au fost demonstrate şi efectele secretolitice, expectorante ale anetolului şi fenconei, cât şi ale infuziei din fructele de fenicul in vitro.
- Uleiul esențial de lavandă se folosește în aromaterapie, mai ales, pentru proprietățile expectorante, mucolitice, în tusea cu secreții, pentru rolul detoxifiant, cicatrizant în diferite înțepături de insecte, răni, escare, plăgi. Psoriazis, antiinfecțios, imunostimulent, virucid, fungicid, antialgic și antiinflamator.
Studiile au arătat că efectul expectorant are loc prin eucaliptol şi camfor, care cresc clearance-ul mucociliar datorită lichefierii mucusului şi transportării active către cavitatea bucală astfel facilitând expectoraţia. Studiile curente susțin urilizările tradiționale ale uleiului și frunzelor de eucalipt, și anume eucaliptolul – principalul component al uleiului esențial – decongestionează nasul înfundat, efectul este datorat stimulării receptorilor care sunt activaţi de fluxul de aer inspirat, de asemenea reduce tensiunea superficială la nivelul mucoasei bronşice, acţionând ca un surfactant. S-a descoperit că eucaliptolul are și efect analgezic și antiinflamator, astfel că se poate utiliza în dureri în gât, este și expectorant, antiviral (pe virusul gripal), imunostimulator.
- Cimbrul şi Cimbrişorul au proprietăţi medicinale similare. Sunt plante medicinale antiseptice, antispastice, expectorante, antiparazitare
- Antioxidant: vitamina C